Villa Angiolina

Villa Angiolina

Villa Angiolina kolijevka je opatijskog turizma. Sve je započelo 1844. godine kada je trgovac iz Rijeke, Iginio Scarpa, kupio ovaj poluotok po vrlo povoljnoj cijeni, i skromnu kuću pretvorio u prekrasnu vilu, nazvanu prema njegovoj pokojnoj supruzi Angiolini. Nakon toga su počeli pristizati prijatelji i gosti kojima se svidjelo opatijsko podneblje. To je rezultiralo sa sve više posjeta istaknutih ličnosti u Opatiji, poput austrijske carice Marije Anne koja je u Villi Angiolini boravila 1860. godine. Povjerenstvu za zdravstvo, 1911. godine, Scarpa je prodao zemljište za 2,5 milijuna guldena.

Oko Ville Angioline prostire se jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj. Ovaj hortikulturni spomenik proteže se na površini od 3.64 ha te je podijeljen na 60 polja, a u njemu je zasađeno oko 150 biljnih vrsta. Veliki broj biljaka potječe iz dalekih krajeva svijeta i nisu tipične za ovo podneblje. Među mnogim zanimljivim biljkama, u parku se nalazi i japanska kamelija (Camellia japonica), koja je s vremenom postala prepoznatljivi simbol Opatije. U parku se nalazi najstarija građevina Opatije, Crkva Sv. Jakova, koja se po prvi put spominje u povijesnim spisima 1449. godine.

U villi Angiolini i danas možete osjetiti dašak austrougarske povijesti te uživati u raznim izložbama Hrvatskog muzeja turizma koji je smješten u istoj.

Ostale atrakcije:

Kupalište SLATINA
Najpoznatije opatijsko kupalište nalazi se u samom centru, uz lungomare i opatijsku ulicu slavnih.
Plaža Ičići
Plaža Ičići je među najvećima i najuređenijima na Opatijskoj rivijeri.
Plaže Mošćeničke Drage
Općina Mošćenička Draga proteže se od uvale Cesara pa sve do Stepče, na pojasu od 16 kilometara sa 7 pješčanih plaža. Najljepša i najveća plaža Mošćeničke Drage je Sipar. Plaža se nastavlja na jug,...
Plaže Lovrana
Plaža Kvarner (Gradsko) je glavna plaža u Lovranu, smještena na istočnom ulazu. Plaža Peharovo se nalazi na zapadnom dijelu Općine Lovran.
Plaža Medveja
Prekrasna šljunčana plaža Medveja zauzima 44.000 m2 na i čini savršeno mjesto za kupanje uz brojne ugostiteljske i sportske sadržaje.
Brseč
Između Mošćeničke Drage i Brseča nalaze se dvije veće plaže, Uboka i Jelenšćica. Kraj Brseča nalazi se zaselak Klančac koji ima jednu od najljepših šljunčanih plaža na Jadranu.
Plaža Tomaševac
Plaža Tomaševac smještena je u blizini hotela "Ambasador" u Opatiji.
Plaža Škrbići
Uređena plaža uz opatijski Lungomare u blizini hotela Miramar. Plaža je šljučana i betonirana, s uređenim sunčalištem i stepeništem za ulaz/izlaz u more.
Gradovi prijatelji
Prvi grad prijatelj Opatije, Lovrana i Matulja postao je Castel San Pietro Terme, iz talijanske regije Emilia-Romagna. Dva grada bogate tradicije zbratimila su se 28. travnja 1983. godine.
Opatija
12,7°C
Trenutno stanje:
Vlaga: 78%
Vjetar:SW 6.8 m/s
Tlak:1001.4 hPa (+2.8)
Podaci osvježeni: Četvrtak, 28. ožujka 2024. 10:46, Izvor: DHMZ
Follow us on Facebook
[+]Apartmani (75)